Marcinkevičius




Popiežius: „Jaunuoliai, prieš išvykdami į PJD, aplankykite savo senelius“

jaunuoliaiLiepos 23-ąją jau trečią kartą bus minima popiežiaus Pranciškaus įvesta Pasaulinė senelių ir pagyvenusių žmonių diena. Ketvirtadienį, birželio 15 d., Vatikane buvo pristatyta šia proga skelbiama popiežiaus Pranciškaus žinia, kurios tema – „Jis maloningas iš kartos į kartą“ (Lk 1, 50).

Šiemetinei Pasaulinei senelių ir pagyvenusių žmonių dienai parinkta tema – „Magnificat“ giesmės žodžiai, Švč. M. Marijos ištarti per susitikimą su giminaite Elzbieta – mus ragina apmąstyti tą palaimingą dviem skirtingoms kartos priklausančių moterų susitikimą.

Šventoji Dvasia laimina ir lydi kiekvieną vaisingą susitikimą tarp skirtingų kartų, tarp senelių ir vaikaičių, tarp jaunų ir senų žmonių, rašo Pranciškus. Iš tiesų Dievas trokšta, kad, kaip įvyko per Marijos susitikimą su Elzbieta, jaunimas džiugintų pagyvenusių žmonių širdis ir semtųsi išminties iš jų patirties. Tačiau visų pirma Viešpats trokšta, kad vyresnio amžiaus žmonės nebūtų palikti vieni, kad nebūtų nustumiami į gyvenimo paraštę, kaip, deja, šiandien pernelyg dažnai atsitinka.

Popiežius atkreipia dėmesį, kad netrukus po šiemetinės Pasaulinės senelių ir pagyvenusių žmonių dienos Portugalijoje prasidės Pasaulio jaunimo dienų renginiai. Pasak Pranciškaus, ši chronologinis dviejų švenčių artumas simboliškai išreiškia jaunų ir senų žmonių artumo svarbą.

Viešpats tikisi, rašo popiežius, kad jauni žmonės, susitikdami su pagyvenusiais žmonėmis, priims kvietimą puoselėti atmintį, kad priims brangią dovaną, kokia yra priklausymas mus visus siejančiai bendrai istorijai. Kita vertus, vyresnio amžiaus žmonėms jaunų žmonių artumas teikia viltį, kad tai, ką jie patyrė, nebus prarasta ir kad jų svajonės bus įgyvendintos. Dievas nori, kad laiką suvoktume pilnatviškai, tai yra, kad suprastume, jog svarbiausi dalykai gyvenime ir gražiausios svajonės įgyvendinami ne per vieną akimirką, bet augant ir bręstant, keliaujant, kalbantis ir bendraujant sau kitais. Kas susitelkia tik į save, į savo norus, kas gyvenime vadovaujasi taiyskle „viskas ir dabar“, tas iš tiesų nesupranta Dievo veikimo. Nes juk Dievo planas apima praeitį, dabartį ir ateitį, sujungdamas skirtingas kartas.

Popiežius linki, kad Pasaulinė senelių ir pagyvenusių žmonių diena būtų vilties ženklas ir patiems pagyvenusiems žmonėms, ir visai Bažnyčiai. Jis prašo vyskupijas, parapijas, organizacijas ir bendruomenes minint šią dieną skatinti jaunų ir senų žmonių bendravimą. Jaunuolių, kurie rengiasi keliauti į Lisabonoje vyksiančias Pasaulio jaunimo dienas, popiežius prašo prieš išvykstant aplankyti savo senelius, vienišus pagyvenusius žmones. Senų žmonių popiežius prašo malda lydėti jaunimą, kuris rengiasi švęsti Pasaulio jaunimo dienas. Jauni žmonės yra Dievo atsakymas į senų žmonių maldas, yra vaisius to, kas buvo pasėta, yra ženklas, kad Dievas neapleidžia savo tautos, bet visada ją gaivina Šventosios Dvasios išradingumu. (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode