Italijoje gyvenanti Neringa: „Kalėdinis pyragas „panettone“ tampa visų švenčių atributu – kaip lietuvių šakotis“

Kalėdos kvepia apelsinais, egle ir... pyragu. Bene pats populiariausias Italijos skanėstas – kalėdinis pyragas panetonė („Panettone“) pavergęs ir lietuvių uoslę. „Tačiau Italijoje jis jau išauga žiemos švenčių deserto statusą – tampa šventiniu atributu visus metus: jį nešasi į svečius, dovanoja ar skanauja bet kokia proga – panašiai kaip lietuviai dievina šakotį“, – sako už italo ištekėjusi ir jo gimtinėje gyvenanti Neringa Prestipino.

Valgomos puokštės – puiki idėja kalėdinei dovanai: kaip jas pagaminti namuose?

Vienas geriausių būdų per Kalėdas parodyti išskirtinį dėmesį artimiems žmonėms – įteikti jiems rankų darbo dovaną, leidžiančią jų gavėjams pasijusti itin svarbiems. Viena tokių dovanų idėjų – valgomos puokštės, kuriose vietoje gėlių naudojami įvairūs maisto produktai. Prekybos tinklo „Rimi“ maisto technologė Lina Barčaitė sako, kad valgomoms puokštėms galima naudoti beveik visus produktus, tad gamyboje verta pasitelkti fantaziją ir netikėtas kombinacijas – ne tik saldžias, bet ir aštrias ar sūrias. Ekspertė dalijasi patarimais, kaip tokias puokštes pasigaminti namuose.

Kavos pupelės – į ką svarbu atkreipti dėmesį?

Kavos pupelės – gardžios ir aromatingos kavos gėrimo pagrindas. Tik šviežiai kavamale sumaltos pupelės ar automatiniu kavos aparatu paruošta kava atskleis visas savo ypatingas skonių natas. Žinoma, kapsuliniai kavos aparatai ir jais paruošta kava taip pat yra puikus sprendimas skubantiems ir nuolat užimtiems žmonėms. Tačiau šviežiai maltos kavos aromatui, skoniui ir jos poskoniam tiesiog neįmanoma atsispirti.

Anties krūtinėlė – 5 priežastys, kodėl šios rūšies paukštieną reiktų įtraukti į savo mitybos racioną

Jei esate kaip ir daugelis sveikata besirūpinančių žmonių, tikriausiai pavargote naudoti vištienos krūtinėlę kaip liesą baltymų šaltinį. Norėdami paįvairinti savo mitybą ir išgelbėti skonio receptorius, išbandykite antieną. Nors antienos mėsa dažnai sulaukia blogo įvertinimo dėl didelio riebumo, atidžiau išnagrinėjus ančių mėsos maistinę vertę, paaiškėja, kad ji turi daug naudos sveikatai, todėl ji puikiai gali papildyti jūsų maisto racioną. Štai penkios priežastys, kodėl antiena ne ką prastesnė už kitas mėsos rūšis.

Bananų pyragas: sveikas ir skanus desertas

Bananai yra vieni seniausių žmonių auginamų vaisių, kurie Indijoje yra žinomi daugiau nei pusketvirto tūkstančio metų. Šiandien didžiųjų bananų plantacijų galima rasti Vidurio ir Pietų Amerikoje, Azijoje ir Afrikoje, tad nieko keisto, kad šie vaisiai yra itin populiarūs. Bananai gali būti valgomi vieni, jais gardinami įvairūs patiekalai bei iš jų kepami įvairūs saldėsiai. Bananų pyragas – tai labai populiarus desertas, kurio variacijų gali būti tikrai nemažai. Priežasčių, kodėl verta išbandyti tokį desertą, yra ne taip ir mažai, taigi, pravartu apžvelgti pačias svarbiausias.

Neįprastas skonis: žuvis kepta druskoje

  • Dorados, keptos druskoje
  • Patiekalui reikės:
  • 2 vnt. dorados
  • 1 kg  jūros druskos
  • 500 ml vandens
  • 2 vnt. fasuotos citrinžolės
  • 1 vnt. Chalapos paprikos
  • 2 gabalėliai česnako  
  • 1 vnt. žaliosios citrinos          
  • 3 šaukštai cukraus
  • 1 šaukštas žuvies padažo
  • kalendrų saujelė    

Velykinio stalo pažiba: piniginei draugiški prabangūs bulvių laiveliai su ciegorių ikrais

Velykų stalas, prie kurio susėda artimieji, yra bene svarbiausia šios pavasarinės šventės tradicija. Jau nuo seno šeimos Lietuvoje stengdavosi per Velykas paruošti ypatingų vaišių ir jomis pradžiuginti mylimus žmones. Ta proga prekybos centras Lidl pristato papildytą Deluxe linijos asortimentą, kuris praturtins kiekvienos šeimos velykinį stalą.

Maisto gamyba lauke, ką reikia žinoti?

Turizmas, poilsis lauke, medžioklė, žvejyba, vasarnamis... Kokios asociacijos jums pirmiausia kyla? Žinoma, aplink sklindantis viliojantis maisto aromatas ir jaukiai traškanti ugnis.

Tačiau, bet kokia šventė ar išvyka lauke reikalauja šiek tiek planavimo, kad būtų užtikrinta jos sėkmė. Kartais nepakankamai turime idėjų lauko patiekalams ruošti arba meniu yra gana pasikartojantis. Stovyklavietės virtuvės įranga, kurią turite su savimi, ir ingredientai, su kuriais dirbate, gali paversti jūsų patiekalą beveik karališka puota arba visiška nesėkme.

Duonos apkepo receptas

Jums reikės:

Pusės pakuotės skrudinimui skirtos forminės duonos;

Maždaug 1/3 pakelio sviesto;

300 ml pieno;

2 kiaušinių;

Cukraus pagal skonį (apie 3 šaukštus);

2 šaukštelių vanilinio cukraus;

1 vidutinio obuolio;

2 didelių šaukštų grietinės (30%);

Pasirinktinai: cinamonas ir kiti pagardai;

Viskas apie burnoje tirpstantį „Panettone“: kaip išsirinkti ir kuo ilgiau išlaikyti šviežią?

Kalėdinio pyrago „Panettone“ žinovė Neringa: „Ne visi žino, kaip jais tinkamai mėgautis“

Neringa Prestipino su vyru gyvena Italijoje. Šeimos gyvenimas ten, o verslo gijos veda į Lietuvą – moteris drauge su seserimi Jurgita ir jos vyru Raimondu turi įmonę, prekiaujančią itališkais maisto produktais, vieni kurių yra garsieji kalėdiniai pyragai „Panettone“.

Neringos veikla – surasti kokybiškus itališkus produktus, bendrauti su gamintojais, rūpintis užsakymais, transportavimu.

Įmantresnis morenginis obuolių pyragas pažengusiems kepėjams

Jeigu įprastas obuolių pyragas jums jau pabodo, o galbūt tiesiog norėtumėme išbandyti kažką naujo ir pagerinti savo įgūdžius, „Kepimo akademijos“ ekspertė rekomenduoja pasitreniruoti patiems pasiruošiant sviestinę tešlą ir išsiplakant morenginę pyrago kepurę.

„Esminis triukas slypi miltuose. Sviestinei tešlai rekomenduojama rinktis aukščiausios rūšies miltus, kuriuose glitimo kiekis didesnis, tokių miltų tešla geriau išlaikys formą. Taip pat nebijokite, jei tešla atrodo šiek tiek biri: geriau biri tešla, nei įpilti per daug vandens“, – sako ekspertė.

Lengvas ir „nematomas“ obuolių pyragas, kuris negali nepavykti

Pyragui reikės:

1 puodelio „Malsenos“ „Ekstra“ kvietinių miltų (142 g); 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių; 2 šaukštų ištirpinto nesūdyto sviesto (50 g); 1/2 puodelio nenugriebto pieno (120 ml); 3 kiaušinių; 2/3 puodelio cukraus (133 g); Apie 1 kg obuolių, supjaustytų plonais griežinėliais.

Moliūgų vyniotinis

Patiekalui reikės:

  • 3 kiaušinių
  • 120 g cukraus
  • 150 g moliūgų tyrės
  • 1 šaukštelio su kaupu meduolių prieskonių
  • 100 g miltų
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių
  • Varškės kremo įdarui reikės:
  • 300 g varškės kremo „Cream cheese“
  • 1 šaukšto vanilinio cukraus
  • 100 g cukraus pudros
  • 200 g 36 % grietinėlės

Egzotiški indiškos virtuvės skoniai

Ar jau teko išbandyti indišką maistą ir jo skonius? Jeigu dar ne, metas tai padaryti ir įsitikinti indiškų patiekalų skonių įvairove pačiam. Indiška virtuvė yra viena iš pačių pikantiškiausių ir egzotiškiausių visame pasaulyje, tokios pačios nerasite nei viename kitame pasaulio krašte. Pasinerkite į naujus ir spalvingus, įvairių prieskonių kupinus skonius ir atraskite kai ką nepaprasto!

Mėsainiai

Mėsainis su sūrio padažu ir jalapenais

Vienam mėsainiui jums reikės: mėsainio bandelių, 2 jautienos paplotėlių, 50 g čederio sūrio, 50 ml riebios grietinėlės, 4 plonų juostelių šoninės, saujelės marinuotų jalapenų, 30 g barbekiu padažo, daržovių ar salotų pagal skonį.

Tuno kepsniai

Česnakinis tuno kepsnys

Reikės: 2 tuno filė, 4 sutrintų česnako skiltelių, 2 šaukštų citrinos sulčių, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, pusės šaukštelio džiovinto čiobrelio, šiek tiek druskos ir pipirų.

Sumaišykite inde česnaką, citrinos sultis, alyvuogių aliejų bei prieskonius. Įtrinkite juos į tuno filė – sandariai ją uždarykite inde arba plastikiniame šaldymo maišelyje ir bent 30 minučių palikite šaldytuve pasimarinuoti.

Šakšuka – egzotiškas skonis slypi paprastume

Dviem porcijoms reikės: 4 kiaušinių, 1 skardinės konservuotų smulkintų pomidorų, 3 pomidorų, 1 paprikos, 1 svogūno, 2 česnako skiltelių, 1 šaukštelio saldžios paprikos, 1 šaukštelio malto kumino bei šiek tiek druskos ir pipirų, o mėgstantiems aštriau – žiupsnelio aitriosios paprikos.

Benedikto kiaušinių receptas

Dviem porcijoms reikės: 4 kiaušinių, 2 kiaušinių trynių, 150 g lydyto sviesto, 4 gabalėlių kumpio, 2 angliškų arba brosche bandelių, 2 šaukštų citrinos sulčių, 3 šaukštų baltojo vyno arba obuolių acto, 4 nedidelių saujų špinatų, šiek tiek druskos ir pipirų.

Avižinis apkepas

Reikės: 2 puodelių avižų, arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos ir maltos vanilės, 2 kiaušinių, puodelio pieno, 3 arbatinių šaukštų klevų sirupo.

Velykiniam stalui – paukštiena

Gražgarsčių salotos su vištienos vidine filė

Reikės (2 porcijoms):
200 g gražgarsčių;
400 g vištienos vidinės filė;
50 g mažosios cukinijos;
30 g granatų sėklų;
30 g kinkanų;
50 g kedro riešutų;
20 g alyvuogių aliejaus;
20 g balzamiko acto;
½  citrinos sulčių;
Lydyto (ghee) sviesto kepimui;
Žiupsnis žolelių mišinio: mairūnas, petražolės kalendra, druska, pipirai;
3 skiltelės česnako.
Paruošimas:

Senovinė burokėlių kvapioji gira

Reikia:

1 kg burokėlių,

česnako 3 skiltelių,

4 kvapiųjų pipirų,

3 laurų lapų,

10 litrų šaltinio vandens,

50 g medaus,

5 g druskos,

100 g naminės juodos ruginės duonos.

Užgavėnės namuose: 4 gardūs blynų receptai

Blynai – tai vienas populiariausių pusryčių pasirinkimų ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Tai tūkstantmečių istoriją skaičiuojantis valgis – apie blynus rašė senovės graikų poetai, savo garsiausiose pjesėse mini net Šekspyras. Tačiau net jeigu blynais mėgaujamės kasdien, šis patiekalas labiausiai Lietuvoje sužiba išlydint žiemą – per Užgavėnes. Šįsyk Užgavėnes švęsime namuose, todėl metas raitotis rankoves ir ieškoti naujų idėjų blynų šventei – kokius skonius verta išbandyti šiemet?

Burokėlių falafeliai

Reikės: 2 vidutinių burokėlių, 2 didelių skiltelių česnako, 250 g virtų avinžirnių, saujos kalendros lapelių, 1 šaukštelio maltos džiovintos kalendros, 1 kupino šaukštelio malto kumino, šaukštelio druskos.

Falafeliams pagaminti galima naudoti tiek šviežius, tiek virtus burokėlius. Kad ir kuriuos pasirinksite, pirmiausia burokėlius nulupkite, supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais, apšlakstykite aliejumi ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Troškiniai

Daržovių troškinys su ananasais

Reikės: Poros morkų, 1 poro, 2 brokolių, 2 svogūnų, 50 g žirnelių, 2 valgomųjų šaukštų daržovių sultinio, 100 g konservuotų ananasų, pusės citrinos, šviežių kalendrų, aliejaus, žiupsnelio juodųjų pipirų bei druskos.

Daržoves nuplaukite, supjaustykite kubeliais, sudėkite į keptuvę ir šiek tiek patroškinkite ant vidutinės ugnies. Ananasus supjaustykite, sumaišykite su susmulkinta citrina ir kapotomis kalendromis, viską susmulkinkite trintuvu, išmaišykite ir pagamintą padažą supilkite ant daržovių. Į puodą suberkite žirnelius, supilkite padažą ir daržovių mišinį, įpilkite vandens, patroškinkite 10 minučių, suberkite sultinį, pipirus ir druską, dar po 10 minučių išjunkite bei ragaukite.

Karališkas: vištienos ir šafrano troškinys

Varškės ir sūrio pyragas

Pagrindas:

180 g arbatinių sausainių

80 g migdolų miltų

80-100 g sviesto

Sausainius sumalkite, išmaišykite su riešutų miltais ir ištirpintu sviestu.

Išklokite šia mase kepimo formos dugną, prispauskite ir pastatykite į šaldytuvą.

Pagrindinė varškės ir sūrio masė:

3 pakeliai varškės

400 g kreminio sūrio

1 apelsino žievelė

140-150 g cukraus

3 dideli kiaušiniai

Zacherio šokoladinis pyragas

Austrijos kulinarijos pasididžiavimas – originalus „Sacher-Torte“ receptas – jauno konditerio Franco Zacherio galvoje gimė dar 1832 m., svarbaus to meto austrų-vokiečių diplomato princo Metternicho užsakymu. Sakoma, jog originalaus Zacherio torto galima paskanauti tik „Sacher“ viešbutyje, Vienoje, nes tikrasis jo receptas yra laikomas paslaptyje.

Šokoladiniam pyragui reikės:

Didžiosios Britanijos klasika – karalienės Viktorijos biskvitinis pyragas

Viktorijos biskvitiniam pyragui reikės:

240 g sviesto (kambario temperatūros), 240 g cukraus pudros, 480 g kvietinių „Ekstra“ miltų, 2 a. š. kepimo miltelių, žiupsnelio druskos, 2 v. š. pieno, 4 kiaušinių (kambario temperatūros). Įdarui: 180 g braškių arba aviečių uogienės, 240 g saldžios grietinėlės (išplaktos), cukraus pudros pabarstymui.

Prancūziška galetė su slyvomis ir migdolais

Galetė – tai kone paprasčiausias pyragas, kuriam pagaminti neprireiks nei kepimo formų, nei šūsnio skirtingų įrankių, nei brangių ingredientų.

Prancūziškai galetei su slyvomis reikės:

400 g „Karališkų“ kvietinių miltų, 200 g šaltos grietinės, 200 g šalto sviesto, 5 g druskos, 80 g kapotų migdolų, 1 kiaušinio baltymo. Įdarui: 6-7 vnt. slyvų, 100 g rudojo cukraus, vanilės pastos arba ankšties.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode