Marcinkevičius




VMVT: beveik pusė iš Rusijos įvežtų pašarų neatitiko reikalavimų

pasaruNuo kovo vidurio sugriežtinus iš Rusijos ir Baltarusijos į Lietuvą importuojamų grūdų patikrą, beveik pusėje ištirtų siuntų nustatytas padidintas švino kiekis arba salmonelės bakterija, skelbia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Kaip pirmadienį nurodė tarnyba, sugriežtinus grūdų kontrolę, iki balandžio 24 dienos buvo patikrintos 42 transporto priemonės, kurios gabeno negyvūninius pašarus iš Rusijos ir Baltarusijos importui į Lietuvą.

Dėl dokumentų neatitikimo į kilmės šalį grąžinta 21 siunta, šiuo metu iš laboratorijos gauti 19-os kitų siuntų tyrimų protokolai.

Anot VMVT, devynių pašarinių mielių siuntų iš Rusijos laboratoriniai tyrimai neatitiko teisės aktų reikalavimų. Iš jų keturiose siuntose rastas padindintas švino kiekis, likusiose penkiose aptikta salmonelės bakterija.

Dešimtyje siuntų atlikus laboratorinius tyrimus neatitikimų nerasta.

„Aptikus neatitikimus tarnybos teritorinis padalinys nurodo įmonei grąžinti siuntą į trečiąją šalį (...), jeigu nėra nustatyta saugos pažeidimų. Jeigu nustatoma, kad importuojami į Lietuvą negyvūniniai pašarai yra nesaugūs, nurodoma sunaikinti arba specialiai apdoroti siekiant padaryti saugius“, – pranešime cituojama VMVT patarėja Kristina Dainovskytė-Šustikė.

Kaip BNS praėjusią savaitę nurodė tarnybos direktorė Audronė Mikalauskienė, sugriežtinus grūdų kontrolę importas iš Rusijos ir Baltarusijos į Lietuvą sumažėjo 95 procentais, tačiau stebimas didesnis įvežimas importui į kitas Europos Sąjungos (ES) šalis.

Naujausiais VMVT duomenimis, negyvūninių pašarų siuntų, tranzitu per Lietuvą vežamų į kitas ES šalis, iki balandžio 24 dienos buvo užfiksuota 347, t. y. 88 proc. daugiau negu nuo metų pradžios iki kovo 17 dienos.

Nuo kovo 18 dienos VMVT tikrina kiekvieną iš Rusijos ir jos okupuotų regionų bei Baltarusijos įvežamų grūdų vagoną ar transporto priemonę. Specialistai aiškinasi įvežamų grūdų kilmę, tikrina, ar ES rinkai skirtuose grūdų kroviniuose nėra Bendrijoje draudžiamų priemaišų.

Praėjusią savaitę Seimas uždraudė į Lietuvą importuoti žemės ūkio produktus ir pašarus, kurių kilmės šalis yra Rusija arba Baltarusija. 

Konkretų draudžiamų produktų ir pašarų sąrašą dar turi patvirtinti Vyriausybė, įstatymą taip pat turi pasirašyti prezidentas Gitanas Nausėda. Pernai jis tokį įstatymą vetavo dėl skirtingų sankcijų, nustatytų Rusijos ir Baltarusijos piliečiams, bet Seimas veto atmetė.

Jį priėmus, nacionalinių sankcijų įstatymas galiotų iki 2025 metų gegužės 2 dienos.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode