Parama dėkojame




Lietuvos „Sandbox“ paramos kandidatų užmojai: inovatyvi logistika, bepilotės valdymo sistemos ir išmanioji sveikatos priežiūra

sandĮ Susisiekimo ministerijos kuriamos inovacijų skatinimo priemonės „Sandbox“ (liet. – smėliadėžė), skirtos 5G ryšiu grįstų inovacijų kūrimuisi Lietuvoje, paskelbtą pirmąją finansinę paskatą kandidatavo net 46 pareiškėjai. Technologijas kuriančioms šalies įmonėms Susisiekimo ministerija skirs 23,5 mln. Eur paramą. 

Itin didelio susidomėjimo sulaukusi pirmoji „Sandbox“ iniciatyvos priemonė skirta konsorciumams, sudarytiems iš privačių ir viešųjų juridinių asmenų, vykdančių ūkinę veiklą, mokslo ir studijų institucijų. Neseniai pasibaigusio konkursinio kvietimo dalyviai pateikė ambicingų projektų.
 
„Šie metai – išskirtiniai technologijas kuriančioms Lietuvos įmonėms. 5G ryšiu paremtos technologijos gali išpildyti drąsiausius inžinierių sumanymus, o „Sandbox“ iniciatyva juos įgalina to imtis. Tikime, kad po kelerių metų realybe virtę „Sandbox“ iniciatyvos dalyvių sumanymai nustebins ne tik Lietuvą, bet ir užsienio valstybes“, – teigia susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė.

Tarp vertinimui kandidatų pateiktų projektų – sumanymai, skirti patogesnėms kelionėms viešuoju transportu, su automobilių parkavimu susiję sprendimai, išmaniosios sistemos logistikos sektoriui ir bepilotės valdymo sistemos. 

Kadangi „Sandbox“ iniciatyva skatina 5G ryšiu paremtų inovacijų kūrimą ne tik transporto sektoriuje, konkurso dalyviai pasiūlė ir su sveikatos bei aplinkos apsauga susijusius projektus.

Visi 46 pareiškėjų projektai Centrinės projektų valdymo agentūros bus įvertinti, atkrenkant konkurso laimėtojus, dar šiais metais. 

Iš viso į „Sandbox“ priemonę Lietuvoje iki 2025 m. pabaigos ruošiamasi investuoti 24,5 mln. Eur pagal ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planą „Naujos kartos Lietuva“, finansuojamą Europos Sąjungos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės „NextGenerationEU“ lėšomis.

Primename, kad vis dar vyksta konkursas į antrąją „Sandbox“ priemonę, skirtą startuoliams – t. y. labai mažoms arba mažoms įmonėms, juridinių asmenų registre registruotoms ne ilgiau kaip 5 metus. Jiems numatyta 1 mln. Eur parama. Didžiausia finansavimo suma vienam projektui – iki 50 tūkst. Eur. Paraiškų priėmimas vyks iki liepos 31 d. Nuoroda į šios priemonės kvietimą rasite čia.

„Sandbox“ priemone Susisiekimo ministerija siekia paskatinti novatoriškus sprendimus autonominio transporto, bepiločių orlaivių, daiktų interneto, virtualios realybės, 5G ryšiu paremtos robotizacijos ir kitose srityse.

Susisiekimo ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode