Sprogimas

Paramą saulės elektrinėms gaus visi, teikę paraiškas

gausVisi gyventojai, teikę paraiškas valstybės paramai gauti saulės elektrinių įsirengimui birželio 30 d. kvietime, ją gaus ir raginami pradėti įsirengimo darbus. Energetikos ministerija tam tikslui skyrė papildomus 30 mln. eurų rezerviniam paraiškų sąrašui. 

Bendra paraiškomis prašoma šio kvietimo suma -  46 mln. 252,7 tūkst. eurų., nors planuojant šią paramos priemonę liepos mėnesį buvo numatyta kur kas mažiau -  16,3 mln. Eurų. 

2022 m. birželio 30 d. paramos kvietime įsirengti saulės elektrinėms buvo patvirtintos 18,8 tūkst. paraiškų: iš jų  6,15 tūkst. pagrindiniame ir virš 10 tūkst. – rezerviniame sąraše. 

Paramą gaus tiek pagrindiniame, tiek rezerviniame sąraše esantys ir saulės elektrines įsirengę buitiniai vartotojai.

„Gyventojai, siekdami sumažinti savo sąskaitas už elektrą, supranta būtinybę didinti savo namų ūkių energetinį savarankiškumą, ir toliau aktyviai investuoja į nuosavas saulės elektrines, tad skirdami paramą siekiame, kad jau 2030 m. kas trečias namų ūkis elektrą gamintųsi pats. Gyventojai supranta saulės elektrinių naudą, ir tai yra valstybės pareiga suteikti jiems vis įmanomą pagalbą, kad kartu pasiektume strateginių tikslų – užsitikrinti vietinę generaciją ir energetinę nepriklausomybę”, - sako energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė.

Lėšos priemonei jau numatytos ir bus skirtos, o šiuo metu vykdomos privalomos finansų skyrimo procedūros – rengiami ir derinami tarpinstituciniai dokumentai. Privalomas finansų skyrimo procedūras planuojama atlikti dar iki metų pabaigos, ir tuomet įsirengusiems saulės elektrines bus skirtos numatyto dydžio paramos išmokos.  

Siekiantiems įsirengti saulės elektrines bei tapti gaminančiais vartotojams skiriama valstybės parama – iki 323 eurų 1 kW. 

Pagal kvietimo taisykles, lėšos naujiems gaminantiems vartotojams pervedamos pilnai užbaigus saulės elektrinės įsirengimo ir pateikus pajungimo dokumentus. Tokios procedūros numatomos abiejuose sąrašuose esantiems gyventojams, tačiau rezerviniame sąraše esantiems ir įsirengusiems saulės elektrines, parama bus pervedama atlikus minėtus dokumentų rengimo procedūrinius veiksmus – t. y. po naujų metų.  
          
Šiuo metu Lietuvoje gaminančių vartotojų registruota per 40 tūkstančių.  

Energetikos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode