RETRO

Prieš žiemos šventes aplinkosaugininkus sutiksite ir eglučių pardavimo punktuose

egluciuAplinkos apsaugos departamento miškų kontrolės specialistai gruodį vykdys tikslines išvykas į šalies miškus, tikrins eglučių pardavimo punktus. Taip norima užtikrinti didesnę eglučių apsaugą nuo neteisėtų kirtimų prieš artėjančias žiemos šventes.

Norint apsaugoti mišką nuo neteisėtų kirtimų, reidų metu bus vykdoma prevencinė stebėsena, o prieš Kalėdas ypatingas dėmesys skiriamas eglučių apsaugai.

„Šiomis tikslinėmis išvykomis norime užtikrinti, kad ir prieš artėjančias žiemos šventes nebūtų neteisėtų kirtimų šalies miškuose ir kad nebūtų nelegaliai prekiaujama eglutėmis“, – teigia Aplinkos apsaugos departamento Miškų kontrolės departamento direktorius Tadeuš Ablačinskij.

Pasak T. Ablačinskij, artėjant švenčių laikotarpiui, daug kas nori pasipuošti namus eglute ar eglės šakomis, todėl pasitaiko žmonių, eglutes kertančių savavališkai.  

Aplinkosaugininkas pabrėžia, kad net viena nukirsta eglutė – didelis nuostolis miškui, nes tokiam medžiui užaugti ir susiformuoti reikia ne tik tinkamų sąlygų, bet ir laiko.

„Eglė paprastai užauga per 60–70 metų. Taigi savavališkai nukirstu medžiu pasidžiaugsime geriausiu atveju mėnesį, o eglė miške mus džiugins ne vieną dešimtmetį“, – primena T. Ablačinskij.

Svarbu prisiminti, kad privataus miško savininkas savame miške gali nusikirsti eglutę, bet tokiu atveju su savimi reikia turėti miško nuosavybę įrodančius dokumentus.

Aplinkos apsaugos departamentas primena, kad savavališkas eglučių kirtimas užtraukia ir administracinę baudą. Nelegaliai pasipuošti namus bandančiam asmeniui tektų sumokėti 60–300 eurų baudą ir atlyginti gamtai padarytą žalą. Juridiniam asmeniui bauda būtų nuo 300 iki 600 eurų.

Primename, kad apie neteisėtus miško kirtimus ar kitus pastebėtus pažeidimus galite pranešti telefonu 112.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode