Sprogimas

Švietimo ministrė apie A. G. Astrauskaitę: tokie mokytojai neturėtų mokyti mūsų vaikų

mokytiŠvietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sako, kad dėl mokyti grįžusios riaušių organizavimu kaltinamos lietuvių kalbos mokytojos Astros Genovaitės Astrauskaitės priėmimo į darbą bus atliktas tarnybinis patikrinimas, o ji pati mano, jog tokie pedagogai neturėtų mokyti vaikų.

„Manau, negali (dirbti mokykloje), ir tai labai svarbu. Pirmiausia tai yra kiekvieno mokyklos vadovo sprendimas, ką jis priima dirbti į savo komandą, (...) vadovui turėtų rūpėti būsimo darbuotojo vertybės, nuostatos, nes jis dirbs mokyklos komandoje, todėl man nesuprantama, kodėl ši vadovė priėmė į darbą A. Astrauskaitę“, – antradienį žurnalistams sakė sakė J. Šiugždinienė.

Ji taip pat patvirtino, kad A. G. Astrauskaitei įsidarbinus „Juventos“ gimnazijoje Vilniuje ši situacija nepriimtina ir sostinės savivaldybei, tad dėl riaušių organizavimu ir provokavimu įtariamos mokytojos priėmimo į darbą bus atliekamas tarnybinis patikrinimas.

„Savivaldybė yra steigėja mokyklos, ministrė nei atleidžia, nei priima į darbą mokytojų. Savivaldybės vadovai vakar patikino, jog bus vykdomas tarnybinis patikrinimas toje mokykloje, savivaldybei irgi nepriimtina šita situacija. Ir tas klausimas spręsis“, – pažymėjo ministrė.

„Aš išsakiau nuomonę, kad tokie mokytojai neturėtų mokyti mūsų vaikų, ir tai yra vertybinė pozicija, ne procedūrinė pozicija. Mes norime, kad pilietinis ugdymas vyktų aktyviai mokyklose, vaikai augtų atsakingi, lojalūs savo valstybei, mylintys savo valstybę, tai didele dalimi priklauso nuo to, kas juos moko“, – kalbėjo J. Šiugždinienė.

LRT šią savaitę pranešė, kad riaušių organizavimu ir provokavimu kaltinama lietuvių kalbos mokytoja A. G. Astrauskaitė pradeda dirbti Vilniaus „Juventos“ gimnazijoje. 

Mokyklos vadovė Irina Ignatavičienė sakė neturėjusi kitos išeities – trūko lituanisto, nebuvo kam vesti pamokų, o darbo sutartyje su A. Astrauskaite įrašytos dvi pedagogei iškeltos sąlygos, kad ugdymo proceso metu ji neskleistų savo politinių pažiūrų, ugdymo proceso metu nedalyvautų politinėje veikloje.

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė J. Šiugždinienė sako, kad ieškant mokytojų vadovui reikia įdėti pastangų, o ne laukti, kol kas nors ateis ir pasisiūlys.

„Ką reiškia trūksta mokytojų – kai aš neieškau, aš ir nerandu. O šiuo atveju aš tikrai nemačiau aktyvių paieškų, mūsų duomenų bazėje nebuvo, jei ieškoti mokytojo reiškia laukti, kol kas nors pas tave ateis – tai nėra paieška. Mes visi žinome, kaip ieškoma žmonių“, – kalbėjo ministrė.

Aktyvi protestuotoja prieš koronaviruso pandemijos valdymą A. G. Astrauskaitė taip pat yra viena kaltinamųjų baudžiamojoje byloje dėl riaušių prie Seimo. Ji kaltinama riaušių organizavimu ir provokavimu.

Riaušės prie parlamento rūmų Vilniuje kilo pernai rugpjūčio 10-osios vakarą po mitingo prieš Vyriausybės ribojimus, skirtus imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio kiemo. Prieš protestuotojus policija panaudojo ašarines dujas, šie savo ruožtu mėtė į pareigūnus akmenis.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode