Sprogimas

eksportoJungtinės Tautos šeštadienį paragino išsaugoti susitarimą, pagal kurį leidžiama eksportuoti grūdus iš karo draskomos Ukrainos, Maskvai pareiškus, kad stabdo savo dalyvavimą dėl tariamų dronų atakų prieš Rusijos laivus okupuotame Kryme.

„Labai svarbu, kad visos šalys susilaikytų nuo bet kokių veiksmų, kurie galėtų pakenkti Juodosios jūros grūdų iniciatyvai, kuri yra labai svarbi humanitarinė priemonė“, – sakė JT generalinio sekretoriaus atstovas spaudai Stephane'as Dujarricas (Stefanas Diužarikas), pabrėždamas, kad ši iniciatyva „daro teigiamą poveikį“ milijonų žmonių visame pasaulyje galimybėms gauti maisto.

Jis pridūrė, kad JT vadovo biuras šiuo klausimu palaiko ryšį su Rusijos valdžios institucijomis.

Rusijos kariuomenė anksčiau šeštadienį apkaltino Jungtinę Karalystę padėjus Ukrainai planuoti dronų ataką prieš jos Juodosios jūros laivyną aneksuoto Krymo Sevastopolio uoste ir pareiškė, kad vienas iš jos laivų patyrė „nedidelę“ žalą.

Anot Rusijos, nukentėjo jos laivai, dalyvavę Turkijos ir JT remiamame susitarime, kuriuo siekiama, kad Ukrainos grūdai patektų į užsienio rinkas ir sumažėtų pasaulinės maisto krizės tikimybė.

„Nutraukti bado žaidynes“

Tuo metu Ukraina sukritikavo Rusijos sprendimą dėl dalyvavimo sutartyje ir pareiškė, kad Maskvos metami kaltinimai dėl dronų atakų yra „melagingas dingstis“.

„Įspėjome apie Rusijos planus sužlugdyti (susitarimą dėl grūdų). Dabar Maskva naudojasi melaginga dingstimi, kad užblokuotų grūdų koridorių, kuris užtikrina milijonų žmonių aprūpinimą maistu. Raginu visas valstybes pareikalauti, kad Rusija nutrauktų bado žaidynes ir vėl imtųsi vykdyti savo įsipareigojimus“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas pasmerkė Rusijos sprendimą stabdyti savo dalyvavimą susitarime kaip „primityvų šantažą“.

Turkijos saugumo šaltinis savo ruožtu naujienų agentūrai AFP sakė, kad Ankara nebuvo „oficialiai informuota“ apie Rusijos pasitraukimą.

JK gynybos ministerija atmetė Rusijos teiginius, esą britų specialistai dalyvavo išpuoliuose prieš dujotiekį „Nord Stream“ Baltijos jūroje ir Sevastopolyje, esančiame 2014 metais Rusijos aneksuotame Ukrainai priklausančiame Krymo pusiasalyje. Tarptautinė bendruomenė Krymo aneksijos nepripažįsta ir tebelaiko šį pusiasalį Ukrainos teritorija.

„Rusijos gynybos ministerija, norėdama nukreipti dėmesį nuo savo katastrofiško neteisėtos invazijos į Ukrainą valdymo, griebiasi melagingų, epinio masto teiginių“, – sakoma britų ministerijos pareiškime.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova šeštadienį pareiškė, kad Maskva JT Saugumo Taryboje kels klausimą dėl sprogimų, pažeidusių dujotiekį „Nord Stream“, ir tariamos dronų atakos.

Britanijos gynybos ministerija pareiškė, kad ši „išgalvota istorija daugiau pasako apie Rusijos vyriausybėje vykstančius ginčus nei apie Vakarus“.

Atnešė reikalingą palengvėjimą

Ukrainos vidaus reikalų ministerijos patarėjas Antonas Heraščenka teigė, kad dėl „neatsargaus elgesio su sprogmenimis“ įvyko sprogimai keturiuose Rusijos Juodosios jūros laivyno karo laivuose.

Ukrainos prezidento patarėjas Mychaila Podoliakas, regis, užsiminė apie šį incidentą socialiniame tinkle „Twitter“.

„Nepanikuokite. Tiesiog išjunkite kameras ne tik Sevastopolyje, bet ir visur okupuotoje teritorijoje. Po „neigiamo puolimo“ iki 1991 metais nustatytų sienų pasakykite savo z-pulkui, kad „laimėjote“ karą. O „Juodosios jūros laivynas“ paprasčiausiai išplaukė“, – parašė jis tviteryje anglų ir rusų kalbomis.

Kai vasario mėnesį Rusija įsiveržė į Ukrainą – svarbią grūdų eksportuotoją – ir užblokavo jos jūrų uostus, buvo baiminamasi pasaulinės maisto krizės. Susitarimas, leidžiantis eksportuoti Ukrainos grūdus, atnešė labai reikalingą palengvėjimą.

Pagal jį jau leista eksportuoti daugiau kaip 9 mln. tonų ukrainietiškų grūdų.

Tačiau Rusija kritikavo tą susitarimą, skųsdamasi, kad nukentėjo jos eksportas, ir be jokių įrodymų tvirtino, kad didžioji dalis grūdų pristatoma į Europą, o ne į skurdžias šalis, kur jų labiausiai reikia.

Apie sprendimą stabdyti savo dalyvavimą susitarime Maskva paskelbė kitą dieną po to, kai JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) paragino Rusiją ir Ukrainą pratęsti tą susitarimą. JT vadovas taip pat paragino kitas šalis, daugiausia Vakaruose, paspartinti kliūčių, trukdančių Rusijos grūdų ir trąšų eksportui, pašalinimą.

A. Guterresas pabrėžė, kad būtina skubiai atnaujinti tarpininkaujant JT ir Turkijai liepą sudarytą susitarimą, kurio galiojimas baigiasi lapkričio 19 dieną, „siekiant prisidėti prie maisto saugumo visame pasaulyje ir sušvelninti kančias, kurias milijardai žmonių patiria dėl pasaulinės pragyvenimo išlaidų krizės“, sakė jo atstovas spaudai.

Rusų ambasadorius prie JT Vasilijus Nebenzia yra sakęs, kad prieš Maskvai sėdant aptarti susitarimo atnaujinimą, „Rusijai reikia, kad jos grūdai ir trąšos būtų eksportuojami į pasaulinę rinką, o to niekada nebuvo nuo pat sutarties galiojimo pradžios“.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode