Sprogimas

Vilniuje nepaisant JT komiteto perspėjimų pradėtos ardyti sovietinės skulptūros

ardytiAntakalnio kapinėse Vilniuje antradienį pradėtos ardyti skulptūros sovietų kariams, nepaisant Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių komiteto pritaikytos laikinosios apsaugos.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako neturintis abejonių, kad tai yra „sovietinės ideologijos simbolis, nieko bendro neturintis su kapais“, ir jis nukeliamas „teisėtai ir pagrįstai“.

Anot jo, visi reikiami leidimai yra gauti, o Jungtinių Tautų komiteto išvados nėra kliūtis skulptūras nukelti.

„Jokių abejonių neturiu dėl to, kad tai – vienintelis teisingas sprendimas“, – žurnalistams sakė meras.

„Šiuo metu mes pjaunam per siūles stelas. Ketvirtadienį kai bus kranas, galima bus pamatyti, kaip vyks tas nukėlimas dalių“, – sakė stelų demontavimą vykdančios įmones „Vilniaus BDT“ projektų vadovė Rūta Leonavičienė.

Jos teigimu, pjūvio vietose bus kišami pleištai, jie bus įkalami, kad dalys galėtų atitrūkti viena nuo kitos.

Turėtų nelikti penktadienį arba pirmadienį

R. Leonavičienė pažymėjo, jog darbai vyksta sklandžiai, nors sulaukta ir protestuojančių prieš skulptūrų demontavimą.

„Buvo vienas vyriškis atėjęs. Sakė, ateisiu ir prisirišiu kai norėsit jas išardyti, bet daugiau nebuvo grįžęs“, – teigė ji.

Pasak jos, stelos bus padalintos į segmentus, skulptūrų turėtų nelikti penktadienį arba pirmadienį.

„Kadangi bus išvežama segmentais, kraunama į mašinas po du segmentus, svoris svyruoja nuo trijų iki septynių tonų vieno segmento. Mes manom, kad užtruksim tris-keturias dienas su išvežimu“, – nurodė ji.

Tokių segmentų – 28. Pasak įmonės atstovės, dvi skulptūros yra sudarytos iš keturių dalių, keturios – iš penkių.

Kapų neardo

Vilniaus meras pažymėjo, kad JT komitetas prašo neardyti kapų, nenuimti antkapinių paminklų ir nenaikinti paveldo – to, pasak jo, ir nėra daroma. 

„Džiaugiuosi, kad mes neturime Jungtinėms Tautoms atsiskaitinėti. Žinoma, šalis – Vyriausybė, Teisingumo ministerija, atstovaujanti šalį – natūralu, turės papasakoti Žmogaus teisių komitetui, ką darome“, – sakė R. Šimašius.

„Blogiausia kas gali būti, Jungtinės Tautos gali priimti klaidingą nuomonę. Bet aš tikrai tikiu sveiku protu. Nors kol kas tas sprendimo svarstymas tenai atrodo keistas“, – pridūrė sostinės meras.

Pasak sostinės savivaldybės, paminklas sovietų kariams, kurį sudaro šešios stelos, bus nukeliamas stengiantis jam nepakenkti, o užbaigti darbus planuojama per keletą savaičių.

Anot mero, nukeltos stelos kol kas bus saugomos įmonės „Grinda“ teritorijoje.

„Šiandien nėra kol kas jokios institucijos, kuri būtų pareiškusi norą, kad mes matom kaip jas tinkamai panaudoti. Tinkamai, tai reiškia, kad jie netaptų garbinimo stabais naujoje vietoje ir nebūtų pasityčiojimo objektas“, – sakė R. Šimašius.

Darbai kainuos 60 tūkst. eurų

Savivaldybės meras pažymėjo, jog nukėlimo darbai kainuos beveik 60 tūkst. eurų. 

Kiek anksčiau praėjusį mėnesį Teisingumo ministerija informavo, kad JT Žmogaus teisių komitetas paliko galioti laikinąją apsaugą sostinės Antakalnio kapinėse esančioms skulptūroms, taip formaliai sostinės valdžiai neleisdamas jų kol kas nukelti.

Laikinųjų priemonių komiteto prašė „etniniais rusais“ prisistatantys pareiškėjai, tarp jų – Algirdo Paleckio įsteigto „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ byloje figūruojantis Kazimieras Juraitis, taip pat Dmitrijus Glazkovas, Tatjana Brandt ir Anastasija Brandt. 

Sprendimą nepaisant draudimo nukelti skulptūras Teisingumo ministerija ir savivaldybė argumentuoja tuo, jog institucija buvo suklaidinta minimų asmenų argumentų, neva monumentas bus išniekintas, o šalia esantys palaikai perlaidoti. To, pasak institucijų, neketinama daryti.

Savivaldybė nukeltas skulptūras žada perduoti Lietuvos nacionaliniam muziejui.

Autoriai: Ignas Jačauskas, Paulius Perminas

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode