Sprogimas

Vizas gauti norintiems Rusijos ir Baltarusijos piliečiams – klausimai apie karą Ukrainoje

klausimaiLeidimus gyventi ar nacionalines vizas gauti siekiantiems Rusijos ir Baltarusijos piliečiams bus privaloma pildyti specialų klausimyną ir jame išdėstyti savo požiūrį į Rusijos agresiją Ukrainoje.

Kaip pirmadienį pranešė Migracijos departamentas, klausimyne pateikta informacija turės lemiamos įtakos priimant sprendimus dėl asmenų buvimo šalyje, užsieniečiui atsisakius pildyti ar nepilnai užpildžius klausimyną, jo prašymas net nebus priimamas.

„Į Lietuvą atvykti ir čia būti panoręs užsienietis pildydamas klausimyną turės būti nuoširdus ir atviras. Toks asmuo privalės parodyti, kad yra pasirengęs bendradarbiauti su valstybe, kuri jį priima ir leidžia jam apsistoti savo teritorijoje“, – pranešime pabrėžė Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė.

Šį klausimyną Migracijos departamentas gali pateikti pildyti ir kitiems užsieniečiams.

Klausimyną užsieniečiai turi užpildyti vidaus reikalų ministrei Agnei Bilotaitei pakeitus teisės aktus, kuriais reglamentuota dokumentų išdavimo tvarka užsienio valstybių piliečiams, pageidaujantiems gyventi Lietuvoje. Savo rekomendacijas dėl tokio klausimyno pildymo Migracijos departamentui pateikė ir Valstybės saugumo departamentas.

Jie privalės papildomai atsakyti į klausimus ir pateikti informaciją apie savo išsilavinimą, ankstesnes darbovietes, tarnybą ginkluotosiose pajėgose, verslo ryšius, kontaktus su NATO ar Europos Sąjungai nepriklausančių šalių valstybinėmis institucijomis, taip pat – išdėstyti savo požiūrį į Rusijos agresiją Ukrainoje.

Prievolė užpildyti klausimyną taikoma visiems Rusijos ir Baltarusijos piliečiams nuo 18 metų amžiaus, jei jie teiks prašymus išduoti ar pakeisti teisę gyventi Lietuvoje suteikiantį ar patvirtinantį dokumentą, įforminti naują leidimą laikinai gyventi arba išduoti nacionalinę vizą.

Pasak E. Gudzinskaitės, tai bus papildomas saugumo filtras, leisiantis operatyviau nustatyti užsieniečius, kurie dėl praeityje vykdytos savo veiklos ar ryšių su nedemokratiniais režimais gali kelti grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Paaiškėjus, kad Lietuvoje laikinai būti ar nuolat gyventi pageidaujantis Rusijos ar Baltarusijos pilietis atsisako pildyti klausimyną arba neatsako į visus klausimus, Migracijos departamento specialistai turės teisę tokio asmens prašymo iš viso nepriimti.

Nustačius, kad užsieniečio pateikti duomenys yra melagingi ar nuslėpta kita reikšminga informacija, tai taps pagrindu nedelsiant panaikinti tokiam asmeniui anksčiau išduodą dokumentą.

Migracijos departamento duomenimis, šiemet per 11 mėnesių Rusijos piliečiams išduota 3415 leidimų laikinai gyventi, o pakeista 1250 leidimų. Praėjusiais metais minėtos valstybės piliečiams buvo išduoti 2062 leidimai, pakeisti – 1572.

Baltarusijos piliečiams iki šių metų gruodžio 1 dienos išduota 22 890 leidimų laikinai gyventi Lietuvoje, pakeista – 5127. Praėjusiais metais – atitinkamai 15318 ir 5232

2022 metais Rusijos piliečiams iš viso buvo išduotos 2769 nacionalinės vizos, 2021 metais – 2858.

Baltarusijos piliečiams šiemet išduota 19641 nacionalinė viza, pernai – 21360.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode