Sprogimas

Bėgių parke – vienintelė tokia Lietuvoje Kalėdų eglutė

begiuŠventinės nuotaikos aplankė Bėgių parką – šią savaitę jame įžiebta išskirtinė, iš bėgių likučių pagaminta Kalėdų eglutė. Tikimasi, kad ilgaamžė Bėgių eglutė atkreips lankytojų dėmesį ir paskatins į kalėdines dekoracijas žvelgti kūrybiškai bei dažniau rinktis antrinį panaudojimą.  

Beveik pusantros tonos sverianti, 262 cm aukščio eglutė yra vienintelė tokia Lietuvoje, o galbūt ir pasaulyje. Eglutės idėjos autorius – geležinkelių iešmų technologijų įmonės „Voestalpine Railway Systems“ inžinierius Saulius Vitartas. 

„Gamindami eglutę panaudojome skirtingo ilgio bėgių likučius, kuriuos įprastai atiduodame į metalo laužo supirktuves. Tam, kad eglutė būtų ne tik graži, bet ir saugi, turėjome sukurti net keturis skaitmeninius eglutės modelius. Norėjome, kad eglutė būtų pagaminama naudojant turimus įrenginius, o pagaminta stabiliai stovėtų lauko sąlygomis, jai nereikėtų papildomų įtvirtinimų ir ji būtų pakankamai lengvai transportuojama“, –  sako eglutės autorius.  

Maždaug pustrečio metro eglutės gamyba – sudėtinga. Autoriaus teigimu, vien bėgių supjovimas reikalingais ilgiais užtruko apie 20 valandų. Taip pat apie 8 valandas buvo tvirtinama ir konstruojama eglutės forma. 

Dėmesys tvarumui ir energetinių resursų taupymui

Kuriant kalėdinę nuotaiką Bėgių parke didelis dėmesys skirtas tvarumui bei energetinių resursų taupymui. Naujininkuose, šalia pagrindinės LTG būstinės įsikūrusiame Bėgių parke šventiniam apšvietimui panaudotos LED lemputės, kurių veikimui reikalingos nedidelės elektros sąnaudos.

Visas apšvietimas bus įjungiamas tik tamsiuoju paros metu, nuo 16 val. iki  24 val., ir lankytojų akis džiugins iki Trijų Karalių šventės.

„Kurdami Bėgių parką rinkomės tvarius sprendimus – takeliams naudojome senus pabėgius, restauravome senus suoliukus, augalų sodinimui pritaikėme panaudotas kuro talpas. Dėl šios priežasties iš bėgių likučių pagaminta eglutė puikiai atitinka tiek Bėgių parko koncepciją, tiek LTG vertybes“, –  sako LTG Turto valdymo paslaugų vadovė Daiva Pivoriūnienė.  

Bėgių eglutė apkeliaus visas geležinkelio stotis

Bėgių parkas – pirmoji Bėgių eglutės stotelė, tačiau, eglutę pagaminusios įmonės atstovų teigimu, kasmet ji keliaus vis į kitų miestų geležinkelių stotis, kol aplankys visą Lietuvą.

Kalėdinė bėgių eglutė Bėgių parke stovės iki sausio 6 d. Autentiškoje erdvėje svečiai taip pat galės apžiūrėti istorinius riedmenis: šilumvežius, automotrises,  tankinį vilkiką, garvežį, restoraną–vagoną, įvairius bėgių priežiūrai naudotus įrenginius.

Taip pat lankytojų čia laukia ir stebuklingas, kelionių norus pildantis istorinis varpas, o mažųjų svečių – šventiškai papuoštas traukinukas ir iš traukinio aširačių pagamintos sūpuoklės.

Bėgių parkas lankytojams yra atviras kiekvieną dieną nuo 8 iki 20 val., įėjimas į parką – nemokamas. Į parką patekti galima laiptais nuo pėsčiųjų viaduko Vilniaus geležinkelio stotyje arba ateiti ar atvažiuoti dviračiu pro vartus, esančius Pelesos gatvės pusėje.

Susisiekimo ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode