Sprogimas

Kauno apygardos teismas dėl gynėjo ligos atidėjo teisėjų, Druskininkų mero korupcijos bylą

gynejoPenktadienį Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija atvertė didelės apimties teisėjų ir Druskininkų mero korupcijos bylą, tačiau dėl vieno iš kaltinamųjų gynėjo ligos jos nagrinėjimas atidėtas.

Kaip sakė teisėja Danutė Giačaitė, nagrinėjimas atidedamas atsižvelgus į tai, jog kaltinamasis, kurio gynėjas serga, nesutiko pradėti nagrinėjimo ir išklausyti kaltinamojo akto nedalyvaujant gynėjui.

„Kadangi (kaltinamasis) nesutinka, tokia yra jo teisė, nieko daugiau nelieka, kaip išklausius teismo posėdį atidėti“, – posėdyje sakė teisėja.

Prieš tai posėdyje nustatytos kaltinamųjų tapatybės.

Šioje byloje kaltinimai pateikti 16 fizinių asmenų ir vienam juridiniam – bendrovei „VVM Servis“.

„Iš esmės asmenys siekė sau naudingų teismų sprendimų, pasinaudodami tarpininkų paslaugomis, kurie turėjo pažintis, ieškojo pažinčių su teisėsaugos institucijų darbuotojais ir siekė tų sprendimų priėmimo, žinoma, už pinigus“, – žurnalistams po posėdžio sakė prokurorė Vilma Vidugirienė.

Kitas posėdis byloje numatytas gruodžio 23 dieną.

Galima korupcija byloje kaltinami nuo pareigų nušalintas Apeliacinio teismo teisėjas Viktoras Kažys, buvęs šio teismo teisėjas Konstantinas Gurinas, buvęs Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, buvęs Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, laikinai nušalintas Vilniaus miesto apylinkės teismo apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys.

V. Kažys žurnalistams po posėdžio teigė manantis, jog jam pareikšti kaltinimai yra nepagrįsti, nes „kaltinama tuo, ko nebuvo“.

„Labai daug viešųjų ryšių sukelta tuščioje vietoje“, – sakė jis.

V. Kažys sakė manantis, jog išnagrinėjus bylą paaiškės, kad nė vienas iš teisiamų teisėjų „nėra nė vieno euro gavę to kyšio“.

Tarp kaltinamųjų – ir buvęs Aukščiausiojo Teismo teismo teisėjo padėjėjas, šio teismo teisėjos Audronės Kartanienės sūnus Airingas Kartanas.

Byloje dėl „Vijūnėlės“ dvaro statybos aplinkybių bus teisiamas ir Druskininkų meras Ričardas Malinauskas bei jo padėjėjas Aivaras Kadziauskas.

Į posėdį atvykęs R. Malinauskas bylą vadino „politiniu užsakymu“.

„Pirmas dalykas, tai labai džiaugiuosi, kad pagaliau po ketverių metų jau galėsime apie tuos žmones ir kas iš tikrųjų padarė nusikaltimus, o šita byla – kaip prasidėjo prieš 12 metų politinis užsakymas, taip jis tęsiasi. Nieko naujo“, – žurnalistams prieš posėdį sakė jis.

Paklaustas, apie kokius nusikaltimus kalba, Druskininkų meras pasiūlė skaityti apie tai jo knygoje.

Jis teigė nežinantis kuo yra kaltinamas: „narkotikai jau atkrito, prostitucija atkrito, kontrabanda atkrito, nelegalus praturtėjimas atkrito, dabar turbūt liko papirkimas tų žmonių, apie kurių egzistavimą gyvenime nesu žinojęs“.

Klausiamas, ar pripažįsta kuriuos nors iš jam pateiktų kaltinimų, R. Malinauskas klausė, kaip galėtų „ką nors derinti, spręsti su tuo, kurio net nežinai, kad jis gyvena ant šito svieto?“

Likę kaltinamieji byloje yra advokatų klientai, įtariamos korupcijos grandinės tarpininkai.

Tai Arūnas Blažaitis, Ernestas Sakalauskas, Laimonas Vaškevičius, Oksana Sakalauskienė, Rolandas Vasiliauskas, Romutis Stočkūnas, Vasilijus Menkovas ir Egidijus Galatiltis.

Per ikiteisminį tyrimą STT pareigūnai sako surinkę duomenų, kad suinteresuoti bei jiems tarpininkavę asmenys, kaip įtariama, planuodavo, tardavosi ir perduodavo įvairaus dydžio piniginius kyšius, siekdami neteisėtais būdais užsitikrinti pageidaujamus teismų sprendimus. 

Tyrimo medžiagoje nurodomos galimai duotų ir priimtų kyšių sumos siekia nuo 3 tūkst. iki 60 tūkst. eurų. Dalis kaltinamųjų kaltinami veikę bendrininkaudami, dalis – organizuotoje grupėje. 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode