Sprogimas

Prokuratūra: tiriama VMVT vykdyta sisteminė korupcija, kyšiai viršija 12,5 tūkst. eurų

sistemineValstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovo Manto Staškevičiaus ir tarnybos darbuotojų galimos korupcijos tyrime pateikti įtarimai dėl sistemingos neteisėtos veiklos, galimi kyšiai viršija 12,5 tūkst. eurų, teigia teisėsaugos atstovai.

Per kratas pas įtariamuosius pareigūnai taip pat patvirtino paėmę per 300 tūkst. eurų grynųjų.

„Kyšiai tiek siekia 250 MGL (12,5 tūkst. eurų), tiek viršija juos (...). Manome, kad yra  nustatyta ir tiriame tokią versiją, kad tai yra sisteminis, ilgalaikis veiksmas. Tos sumos aiškiai keisis tyrimo eigoje“,  – spaudos konferencijoje antradienį sakė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Artūras Urbelis.

Anot jo, VMVT vadovas M. Staškevičius ir dar trys buvę ir esami įstaigos darbuotojai įtariami tuo, kad „veikdami organizuotoje grupėje priėmė kyšį už savo tiesioginių pareigų neteisėtą vykdymą“. Jiems gresia atsakomybė už daugiau nei 12,5 tūkst. eurų kyšio ėmimą, tačiau prokuroras sakė, kad bendros kyšių sumos yra „ženkliai didesnės“.

Specialiųjų tyrimų tarnybos Centrinės tyrimų valdybos viršininkas Darius Balčiūnas teigė, kad, remiantis tyrimu, VMVT atstovai reguliariai reikalavo kyšių iš verslininkų, grasindami neigiamomis pasekmėmis.

Anot jo, tarnybos direktorius M. Staškevičius sulaikytas sekmadienį, po kyšio paėmimo, kartu sulaikytas ir Veterinarinių vaistų ir pašarų skyriaus vedėjas, jis įtariamas perdavęs kyšį M. Staškevičiui. Abu jie sulaikyti Vilniuje, su VMVT nesusijusioje vietoje.

„Tai pat sulaikyti Šiaulių departamento direktorius bei buvęs Kauno departamento Raseinių skyriaus vadovas“, – sakė D. Balčiūnas.

VMVT tinklalapyje nurodyta, kad įstaigos Veterinarinių vaistų ir pašarų skyriaus vedėjo pareigas užima Sigitas Siriukaitis, o tarnybos Šiaulių departamentui vadovauja Arūnas Teišerskis.

D. Balčiūno teigimu, iš viso tyrime per pastarąsias paras atlikta 50 kratų, jas vykdė per 60 pareigūnų.

„Kratų metu pas valstybės tarnautojus ir jų šeimos narius paimta virš 300 tūkst. eurų grynųjų pinigų“, – sakė STT atstovas.

Anot jo, prokurorai kreipėsi į teismą dėl keturių sulaikytų įtariamųjų suėmimo dviem mėnesiams, teismas sprendimą turi priimti antradienį. 

„Remiantis ikiteisminio tyrimo duomenimis, valstybės tarnautojai, veikdami organizuotoje grupėje reguliariai, kas mėnesį reikalaudavo kyšių iš verslo subjektų, grasindami uždrausti produkcijos eksportą į užsienio šalis, grasindami uždrausti produkcijos realizaciją Lietuvos vidaus rinkoje, kai kuriais atvejais – net grasindami stabdyti įmonių veiklą“, – kalbėjo D. Balčiūnas.

Tuo metu A. Urbelis patvirtino, kad įtariamieji neteisėtą veiklą vykdė „ne mažiau nei metus“. Pasak jo, byloje gauti „pakankamai rimti įkalčiai“ apie korupcines schemas, pinigų gavimo aplinkybes, subjektus, apie tai, kad kyšių iš verslo subjektų buvo reikalaujama. Dalis kyšius galimai davusių verslo atstovų, anot jo, gali būti atleisti nuo atsakomybės, jei apie nusikaltimus praneš iki įtarimų.

„Norėčiau priminti Baudžiamojo kodekso nuostatas, kad asmenys, iš kurių buvo prievartaujami kyšiai, įstatymas numato galimybe atleisti juos nuo atsakomybės iki jų, kaip įtariamųjų, apklausų. Įstatymas numato, kad jeigu kyšiai ir buvo prievartaujami, bet asmuo kyšius davė, vis tiek baudžiamoji atsakomybė tokiam asmeniui gresia“, – sakė A. Urbelis.

Teisėsaugos atstovai dėl vykdomo tyrimo kol kas neatskleidžia detalių, kur ir kaip buvo perduodami kyšiai bei kokios tikslios šių kyšių sumos, kiek įmonių buvo įtraukta į korupcinę schemą.

„Neatmestinos tokios jūsų prielaidos, kad galėjo būti ir asmenys, kurie buvo mažiau pažeidžiami ir gal atsispyrė reikalavimams, kurie šioje byloje, matyt, bus tiriami“, – tvirtino prokuroras.

Jis patvirtino, kad gali būti tiriama ir versija, ar minėtos keturių asmenų organizuotos grupės veika kai kuriais atvejais negali būti kvalifikuota griežčiau, kaip turto prievartavimas organizuotoje grupėje.

Neatmetama, kad įtariamųjų byloje gali būti ir daugiau.

„Pasakėte įdomią versiją, kurią reikėtų pasitikrinti, ar nebuvo ir kitos nusikalstamos veikos sudėties (...). Jie turi aiškų vaidmenų paskirstymą, ir tai yra požymiai organizuotos grupės, kas būna pakankamai retai korupcinio pobūdžio veikose“, – kalbėjo A. Urbelis.

„Jie veikė taip, kaip tos sovietinės sistemos, kada buvo renkami pinigai ir pagal eilę iki paties viršaus paduodami (...). Matome modernius, jaunus, atrodo, naujoviškus vadovus, kurie naudoja senus įrankius“, – sakė jis.

Teisėsaugai pranešus apie pradėtą tyrimą, premjerė Ingrida Šimonytė pirmadienį nušalino M. Staškevičių nuo pareigų.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode